Kõige selgemalt ja lihtsamalt öeldes on tänavatoit selline toit, mida pakutakse tänavatel, laatadel või muudes avalikes kohtades.Tänavatoit on kohapeal valmistatud, võimalikult värske ning kiiresti kättesaadav. Just värskus, kiirus ja kättesaadavus on need kolm märksõna, mis käivad tänavatoiduga alati kaasas.

Ajalooliselt oli tänavatoit mõeldud töölistele lõunasöögiks – kuna aeg einestamiseks oli piiratud, tuli kiiresti leida koht, kus pakuti sooja ning toitvat sööki. Tänavatoidu tegemine sõltub aga väga palju kliimast ning seetõttu pakutakse Eestis tänavatoitu enamasti putkades. Meie tänavatel tegutsevad toidupakkujad on alati müünud saiakesi, hiljem lisandusid nende menüüdesse burgerid.

Maailma mastaabis on burger aga väga väike osa tänavatoidu kultuurist, näiteks Aasias on tänavatoiduks hoopis nuudlid, kiirelt läbiküpsetatud liha, karrid, supid, putukad, mereannid, kohalikud idandid ning juurikad –  seda nii praetult, keedetult kui ka muul kujul. Maailmamaitsed on jõudnud viimastel aastatel samuti Eestisse ning julgemad maitseelamuste otsijad leiavad tänavatoidukohtadest nii vürtsikad nuudlid kui saavad tunda ka põletavaid Aasia maitseid.

Kasvav trend on veganlus, tulles välja järjest põnevamate retseptide ja maitsetega. Juba täna on võimalik peaaegu igast tänavatoitu pakkuvast kohast leida mõni selline toit, kus pole grammiga liha!

Tänavatoit on soodsam kui restoranitoit, aga kindlasti ei saa öelda, et see oleks kuidagi vähem maitsvam. Üldiselt on tänavatoidu hinna ja kvaliteedi suhe hästi paigas.

Päästke Willy on koht, kus tunned hetkeks, et oled sattunud Londoni tänavatele nautidesparimat tänavatoitu, mis on eales välja mõeldud – fish & chips’i. Krõbe kartul ja paneeringus hõrk valge kala koos tartar kastmega on läbi ja lõhki Inglise traditsioonidest pulbitsev roog. Esimestena Eestis pakuvad tänavatoidu klassikat Eesti oma kalast – Peipsi kohafileest.

Krõbedaks paneeritud Peipsi kohafilee on  toitude pärl, kuid lisaks fish&chips’ile pakutakse ka mitmeid kalaburgereid, värsket salatit ning wrap’e. Julgevad isegi väita, et nende valmistatud kala on nii mõnegi mittekalasõbra meelt muutma sundinud! Tõsi, omast kogemusest võin kinnitada 😊 

Ma ei ole suur kalaroogade sõber, siis Päästke Willy fishnchips on olnud tõeliseks avastuseks minu maitsemeestele, sealt saadud kohafileed sõin kahe suupoolega ning oleks rohkemgi proovinud kui hea roog otsa ei saaks. Ka peab kiitma juurde antavad kastet. Kui tavaliselt jätan söögikohtades kastmekausi poolikuks, siis Päästke Willy kastmetopsik saab tilgatumaks tühjaks tehtud. Ühesõnaga, õnnestunud retsept. Ka kartulitele pole midagi ette heita, paraja suurusega ja soolasusastmega, samuti pole need liiga rasvased.

Hinnad on portsjoni suurust ja kvaliteeti arvestades igati mõistlikud ning maha ei murra, kuid samas igapäevaselt ka seal käia ei kannataks. Kuigi nädalavahetuse jalutuskäigu kõrvale haarata on nagu rusikas silmaauku.

Teenindus on igati korrektne ja viisakas ning ooteaeg ei võta tükki küljest (kui just väga tihedal tipp-tunnil ei satu ligi)

Mainimata ei saa ka jätta, et Willy krõbe paneering, värsked salatid ja kastmed on käsitsi valmistatud kohapeal suure hoole ja armastusega!

Päästke Willy leiad Tartus Lõunakeskuses 😉