27. aprillil on sündmusterohke laupäev Räpinas, Kolkjas ja Varnjas, kus on sadamad avatud ja ootavad külastajaid. Avatud kalasadamate päev kestab 8-14, programmi sadamates leiad siit 👉www.agri.ee/et/avatud-kalasadamate-paev-2019#programmid.
Kui aga sadamates on käidud ootas Varnjas kalalaat 🐟. Suurepärane võimalus osta värsket ja suitsutatud kala kaasa või nautida seda kohapeal. Toidu pärast sel laupäev- pühapäev kindlasti muretsema ei pea, sest samal päeval on Sibulatee perenaised põlled ette pannud ja avanud oma kodu uksed külastajatele, käes on Sibulatee KALApuhvetite päev 2019 / Onion Route Fish Buffet Day. Juhised kuidas puhvetiteni jõuda leiad siit 👉www.sibulatee.ee/uritused/sibulatee-kalapuhvetite-paev/ Kuna ühest päevast Peipsimaal on kindlasti vähe, siis 28. aprillil on Mustvees III Peipsi Toidu Suur Pidu. Pidu algab kell 11 ja pakub maitseelamust ka kõige nõudlikumale meelele. Ja kindlasti ei puudu menüüst lemmikud – kala ja sibul.

Ja nii see kala kinni püütakse…..
Ja nii nad nöörile peesitama nagu silgud ritta pääsevadki ….

Teatavasti on kevad just see aeg, mil Peipsi rohkelt kala pakub. Nii viiaksegi esmakordselt läbi kalapuhvetite päev Sibulateel, mil iga avatava puhveti menüüs peab olema vähemalt üks põhiroog kohalikust Peipsi kalast. Nii et kõik külalised saavad kohalike perenaiste-peremeeste kalahõrgutistest osa. No ja sekka ikka muud head kohalikku toitu ka:)

Üheksas puhvet: KIVI KÕRTSI POP-UP KALApuhvet.

Kivi kõrtsi tullakse tihti suisa spetsiaalselt. Et võetakse Tartust suund Sibulateele seepärast, et vaid neid kuulsaid lihapirukaid mugida:) Puhvetitepäeval avab Kivi kõrtsi perenaine Aigne Alatskivil oma pop-up kalapuhveti, kus teeb päris lõkke peal imelist kalaseljankat; pakutab suitsukalapirukat ning magushapus kastmes koha. Need kuulsad vanakooli lihapirukad on ka menüüs ning hästi mekib kindlasti karulaugu maitsevõi koos värskelt tehtud leivaga. Kõrtsi parimad köögiviljasalatid on samuti nii kohapeal söömiseks kui kaasa ostmiseks ning pannkooke pakutakse suisa mitme erineva täidisega.

SEITSMES puhvel: VALLAMAJA puhvet!

Pala endisaegset vallamaja oled näinud? Selline vägev siseõue ning kellatorniga maja, mis kunagi eelmise Eesti ajal vallamajaks ehitatud. Sellest kevadest seab siin end sisse Kodavere Pärimuskeskus, mis hakkab nii kohalikele kui külalistele näitama, rääkima, tutvustama kandi pärimust ja kodavere keelt. Kalapuhvetite päeval on suurepärane võimalus pärimuskeskuse inimestega tuttavaks saada! Menüüs sel päeval kala pikkpoiss kartuli – ja hernepüreega ning lahtine kalapirukas. Ja mitmeid teisi üllatusampse.

KUUES puhvet: Mõisamaitsete puhvet “KALA, VEIN ja ŠOKOLAAD”!

Mõisamaitsete kodu asub Alatskivi lossimüüri taga. Siin valmivad osavate käte all mitmesugused käsitööveinid ning saavad tee-küpseks mitmed taimed. Kalapuhvetite päevaks valmistudes toob menüüsse kala, veini ja šokolaadi. Šokolaadikala vist küll ei saa, aga menüüs on nõgesesupp vutimunade ja suitsukalaga ning latikakotlet värviliste salatite piiramisrõngas. Magusasõpradele kuum šokolaad marjadega, valge šokolaadi pannacotta, trühvlid ja šokolaadikook. Ning nipet-näpet pealegi. Juua saab kasemahla limonaadi.

Sel puhvetitepäeval on küll nii, et kuna see langeb kokku vanausuliste olulise püha, ülestõusmispüha-eelse päevaga ehk paastu viimase päevaga, siis ametlikke puhveteid Varnja-Kasepää-Kolkja lõigul ei ole. Kalapuhvetid on pigem Alatskivi-Kokora-Nina-Kallaste-Pala piirkonnas. Kogu päeva kaart siin: https://drive.google.com/open…

NELJAS puhvet: NINA KORDONI puhvet!

Otse Peipsi kaldal asuv puhvet on end sisse seadnud Nina Kordoni hoovil. Siin pakutakse kalatorti! Saab kalapirukaid ja sibulapirukaid. Eriline hitt on kindlasti aeglaselt suitsutatud lihast praad ning desserdiks kuulus Lily marjarull. Avatud on vanavara ladu, kust kogu kraami saab kaasa soetada. Ning kui kõht juba päris täis on, siis on paras tulla just siia puhvetisse: otse rannaliival toimub ka juhendatud rannaaeroobika!

KOLMAS puhvet: KOKORA PERENAISTE puhvet.

Kokora kandi perenaised ja isegi peremehed on taas kampa löönud, et avada oma kalapuhvet. Nagu piltidelt näha, pakutakse koorekastmes ahjukala koos keedukartulite ja külmkastmega! Teistest toitudest piirkonnale iseloomulik vutt. Lubatud on ka kohapeal suitsukala teha. Laual on omatehtud leib ja sibulapirukas. Magustoiduks pannkoogid õunamoosiga ning pulgakoogid. Kõik on välja otsinud ka oma hoidised, mida saab koju kaasa soetada.

TEINE puhvet: RANNAPUURA KALAPAVILJONI puhvet!

Kui oled varem Sibulateel käies pead vangutanud ja mõelnud, et kus siis Peipsi kala kaasa osta saab, siis nüüd on au anda teada: koos kalapuhvetite päevaga avab oma uksed Rannapuura kalapaviljon! Kallaste linnast hakkab nüüdsest saama värsket kala ja teisi Rannapuura kalaroogi. Puhvetitepäeval on menüüs frititud tint (ikka see Peipsist püütud), krehvtine kalafrikadelli supp ja rääbisepraad. Erilised hitid on suitsukohalõuad, soolarääbisefilee ja tšugudai. Muidugi kui sellest vähe, saab koju kaasa osta värsket Peipsi kala.

ESIMENE puhvet. KALAMEHE puhvet!

Nina külas asub Kalamehe talu, mis selleaastase Sibulatee saunafesti rahvalemmiku tiitli kinni pani! Ja mitte ainult saunaga, vaid imelise pererahvaga, kes kõiki saunalisi justkui kalleid külalisi võõrustas. 
Seega jääb vaid oodata, kuidas Larissa ja Ivan koos oma sõpradega veel puhvetitepäeval laua katavad! Menüüs sibulasalat, praetud ahven tartar kastmega, suured pirukad kala ja sibulaga, plaadikoogid. Suppidest suurepärane kala borš ning mokamäärdeks keedusuhkruga tee. Lapsed saavad proovida tiigist kalapüüki ning toimuvad ahvena puhastamise õpitoad. 

Igas puhvetis saadaval trükitud kaart. Kõik, kes käivad vähemalt seitsmes puhvetis ning koguvad kaardile ostu vastu seitse templit, osalevad auhindade loosimises. Kaart templitega jäta viimasesse külastatavasse puhvetisse. Auhinnad on välja pannud Sibulatee ettevõtjad.

Autor

Kirjuta kommentaar